Kuinka saada lapset käymään hammaslääkärissä hymyssä suin?

Moni aikuinen pelkää hammaslääkäriin menemistä. Joku saattaa jättää sinne kokonaan menemättä pelon takia. Pelko on kuitenkin ihan turhaa. Hammaslääkärissä saa hyvät puudutukset ja se ei ole niin kamalaa kuin jotkut kuvittelevat. Siksi olisi tärkeää, että jo lapsena totuttaisiin käymään hammaslääkärissä ilman pelkoa. Jos jo lapsena rupeaa kammoamaan sinne menoa, niin se voi helposti jatkua myöhemminkin. Jos taas lapsena käy hammaslääkärissä iloisin mielin, niin siitä on hyötyä sitten tulevaisuudessakin. Ja kun käy säännöllisesti tarkistuttamassa hampaat, niin ne pysyvät kunnossa ja ei ehkä tarvita juuri koskaan mitään ihmeempiä operaatioita. Kun suu pysyy kunnossa, niin ei ehkä tarvitse koskaan tehdä niitä pelätyimpiä operaatioita. On myös vaarallista, jos suu menee huonoon kuntoon ja ei siltikään mene hammaslääkäriin.

Näin voit voittaa hammaslääkäripelon: http://www.tohtori.fi/?page=8586587&id=9348214

Jos mahdollista varaa aika oikeaan aikaan päivästä

Jos lapsesi on aamuisin äreä tai iltapäivisin koulun tai tarhan jälkeen jo väsynyt ja äreä niin älä varaa aikaa silloin. Jos voit vaikuttaa siihen milloin viet ja mihin aikaan päivästä lapsesi hammaslääkäriin, niin varaa aika jolloin lapsesi on parhaimmillaan. Tosin jos lapsesi on väsyneenä helpommin sellainen, että hän istuisi paikallaan paremmin niin silloin aamu tai ilta on parempia ajankohtia. Jos taas lapsi on väsyneenä ylivilkas ja itkee sekä hermostuu herkemmin, niin hänelle kannattaa varata aika silloin kun hän on virkeä. Sinä itse tiedät milloin se oikea aika on.

Lapsi hammaslääkärissä

Valmista lapsesi käyntiä varten

Se että ei kertoisi etukäteen mitään hammaslääkäriin menosta, on huono keino. Kannattaa miettiä miten se onnistuu seuraavalla kerralla, jos lapsi onkin säikähtänyt, kun hän on joutunut hammaslääkäriin. Käynnin pitää olla mukava heti ensimmäisestä kerrasta lähtien. Yksikin kerta, jossa hän pelästyy ja huutaa voi vaikuttaa siihen, että lapsi pelkää hammaslääkäriin menoa siitä lähtien joka kerta. Kun kerrot lapselle reilusti mihin ollaan menossa ja mitä siellä tehdään, niin lapselle tulee turvallisempi olo. Jokainen vanhempi osaa varmasti kertoa asian omalle lapselleen sopivalla tavalla. Voit lisätä mukaan myös mukavia asioita, mitä siellä tapahtuu. Kerro myös kuinka tärkeää on käydä välillä tarkastuttamassa hampaiden ja suun kunto. Muista myös kertoa, että hammaslääkärissä saa yleensä valita tarran tai pienen lelun, kun on ollut reippaasti.

Jos taas lapsesi on menossa valkaisemaan hampaitansa, voit kehua jo etukäteen kuinka komea hammasrivi hänelle tulee. Näin lapsi rupee odottamaan käyntiä sen sijaan että pelkäisi sitä – ja voi jopa olla ylpeä hammaslääkärikäynnistään!

Kun ollaan jo hammaslääkärissä

Muista olla itse iloinen ja älä näytä lapselle omaa hermostumistasi paikan päällä. Oma käyttäytyminen voi tarttua lapseesi. Ole itse siis rauhallinen ja ajattele että kaikki menee hyvin. Mene mukaan toimenpidehuoneeseen lapsesi kanssa. Kun olet mukana voit jutella lapsellesi jotain mukavia asioita samalla. Jos hammaslääkäri vaikka huomaa että lapsen suuhun on kasvanut poskihammas, niin siitähän saa tilanteen käännettyä positiiviseksi. Voit kertoa myös kuinka ylpeä olet, kun lapsesi suu on nyt tarkastettu. Yritä kääntää tilanne niin että olette jossain todella hyvässä paikassa. Ja niinhän te olettekin tärkeässä paikassa.

Tämä on se oikea hetki palkita lapsi

Jos näyttää siltä lapsi on kuitenkin vähän pelännyt hammaslääkärissä oloa, niin yritä jättää hänelle siitä hyvä muisto. Lasta ei tietenkään ole hyvä palkita jostain tekemisestä kovin usein. Hammaslääkärissä kuitenkin käydään todella harvoin. Jos se on lapselle rankka kokemus, niin hänelle voi ostaa sen jälkeen jotain mukavaa. Tällä tavalla lapsi voi kääntää asian niin, että haluaisi joka viikko käydä hammaslääkärissä. Hän ajattelee kuinka iloinen oma vanhempi on siellä ja mitä mukavaa hän sen jälkeen on saanut.