Lapset
Mitä lastenhuoneesta tulee ehdottomasti löytyä?

Mitä lastenhuoneesta tulee ehdottomasti löytyä?

Moni vastasyntynyt nukkuu vanhempien huoneessa. Moni nukkuu jopa parivuotiaaksi asti. Jossain vaiheessa on kuitenkin lapsen aika siirtyä nukkumaan toiseen huoneeseen. Jos lapsi on ensimmäinen niin lastenhuone häntä varten voi jo olla olemassa ja sisustettukin jo. Jos perheessä on muita lapsia, niin pitää miettiä siirtyykö lapsi samaan huoneeseen heidän kanssaan vai ihan omaan huoneeseen. Joka tapauksessa lasten huoneessa pitää olla monenlaisia juttuja lasta varten. Lapsella pitää olla hyvä siellä nukkua, mutta myös päiväksikin kaikenlaista mukavaa.

Lapsen uni on tärkeää
Huom! Tästä linkistä voit lukea lisää lapsen luonnollisesta kehittymisestä: http://www.mll.fi/vanhempainnetti/tietokulma/kasvu_ja_kehitys/

Lapsen huone nukkumista varten

Jos lapsi nukkuu jo omassa huoneessa, niin huoneen pitää olla kunnossa, jotta lapsi saa siellä nukuttua hyvin. Jos lapsi on vielä pieni ja hän liikkuu hyvin paljon nukkuessaan, tämä pitää huomioida, esimerkiksi hankkimalla hänelle turvallisen unipesän. Monet pienet lapset saattavat liikkua nukkuessaan niin paljon, että he nukkuvat joskus jopa ihan erin päin aamulla kuin ovat olleet nukahtaessaan. Tässä on se vaara, että lapsi putoaa sängystä. Sänky ei saa silloin olla kovin korkea ja siinä pitää olla turvareunat.

Kerrossängyn yläsänky on tällöin täysin kielletty. Lasten sänkyihin myydään erillisiä turvareunoja. Jos sängyssä ei ole tarpeeksi korkea reuna niin sellaisen voi siihen hankkia vielä lisäturvaksi.
Suomessa alkaa keväisin olemaan jo iltaisinkin vielä valoisaa. Kesällä osassa Suomea ei tule pimeää laisinkaan. Siksi olisi hyvä että lastenhuoneessa olisi edes jonkinlainen mahdollisuus pimentää se nukkumisen ajaksi. Varsinkin jos lapsella on vaikea nukahtaa valoisassa, niin olisi hyvä hankkia huoneeseen kokonaan pimentävät verhot.

Pimennysverhot toimivat myös lapsille

Vinkkejä parempaan uneen täältä (samat säännöt pätevät niin lapsille kuin aikuisillekin!) http://elaparemmin.fi/blogi/nain-nukut-paremmin-paranna-unesi-laatua/

Lastenhuone ja leikit

Lapsen huoneessa pitää olla tietysti leluja. Niitä ei kannata kuitenkaan hankkia liikaa, koska se voi turhauttaa lapsen. Jos huone on täynnä leluja, niin lapsi ei oikein tiedä millä niistä leikkisi. Huone menee myös sekaisin helposti, jos siellä on liikaa leluja. Leluja kuitenkin saadaan myös lahjoina jouluna ja syntymäpäivinä. Siksi kannattaisi välillä käydä lapsen leluja läpi ja viedä osa niistä vaikka kirpputorille. Sinne voisi kerätä sellaisia leluja, jotka on tarkoitettu pienemmille lapsille tai lapsi ei enää niillä muuten leiki.

Jotta huone pysyisi siistissä kunnossa, siellä olisi hyvä olla lelukoreja tai muita lelujen säilytykseen tarkoitetutuja huonekaluja. Jos lelut ovat vain levällään huoneessa, niin huone on aina ihan sekaisin. Lapsilla on usein leluja, joilla heidän ei kannata leikkiä yksin. Ne voivat olla sellaisia. jotka voivat mennä rikki helposti tai sellaisia joilla pienemmät sisarukset eivät saa vielä leikkiä. Sitä varten lasten huoneessa olisi hyvä olla lukittava kaappi tai laatikosto. Vanhempi voi sitten avata sen ja antaa lelun lapselle leikittäväksi, kun lapsi niin haluaa.

Lapsen on hyvä nukkua

Muut asiat lastenhuoneessa

Jotta lapsi viihtyy huoneessa, huoneen pitää olla lapselle mieluisan näköinen. Jos lapsi pitää jostain hahmoista, niin huone voidaan koristella sen mukaan. Jos hahmoista löytyy seinätarroja, niin voi koristella huoneen seiniä. Huonetta ei pidä koristella kokonaan niin kuin vanhemmat haluavat, vaan lastakin pitää kuunnella. Huone on paikka missä lapsen pitää viihtyä. Huoneessa ei saa olla liikaa huonekaluja, koska sen imuroiminen ja muu siivoaminen pitää onnistua hyvin. Lapsi ei voi nukkua huoneessa, jossa on paljon pölyä. (Puhtaus on puoli ruokaa myös nukkumisasioissa: http://www.iltasanomat.fi/unikulma/art-2000001167088.html )

Lapsille on hyvä lukea satuja ennen nukkumaanmenoa. Siksi huoneessa olisi hyvä olla sängyn vieressä lamppu, ettei tarvitse lukea iltasatua täydessä valaistuksessa. Lapsen on helpompi nukahtaa, kun huoneessa on jo aika hämärää iltasadun aikaan. Lapsi saattaa jopa nukahtaa ennen kuin satu on loppu.